“Ik ben betrokken bij het project Activation voor de bewoners. Ik heb voor een job bij emeis gekozen omdat het een jong en dynamisch team is met een goede groepssfeer, gezamenlijke doelstellingen en omdat ik de kans kreeg om interne opleidingen te volgen.”
Pauline, ergotherapeut in het woonzorgcentrum Château d’Or.
Functie paramedisch

Als kinesitherapeut, ergotherapeut, logopedist of animator ben je de geknipte persoon om onze oudere mensen een fijne dag te bezorgen. Dankzij jou blijven ze in beweging: fysiek, maar ook mentaal! Jij bent erg creatief en hebt een persoonlijke aanpak.

Het paramedische team, een onmisbare schakel in het woonzorgcentrum

Het paramedische team staat onder de verantwoordelijkheid van de hoofdverpleegkundige. Samen beslissen jullie over de beste manier om de bewoners doorheen de dag te begeleiden. Denk maar aan traditionele behandelingen of aan niet-medicinale therapieën.

Je deelt je ideeën, vaardigheden en mening en draagt bij aan een globaal levensproject. Je kijkt verder dan de vier muren van je woonzorgcentrum, je regio en je land en je gaat zelf op zoek naar inspiratie en tips.

Je bent een onmisbare schakel voor het welzijn van de bewoners en bij uitbreiding ben je ook onmisbaar voor de familieleden. Je werkt nauw samen met je paramedische collega’s en de andere collega’s in het woonzorgcentrum zoals het keuken- of onderhoudsteam.

Kinesitherapie

Werken als kinesitherapeut 

Als kinesitherapeut organiseer je dagelijks activiteiten die de bewoners doen bewegen en die bijdragen tot hun zelfstandigheid.

In sommige woonzorgcentra is er trouwens een re-activeringsprogramma op poten gezet. Tijdelijke bewoners worden na een operatie of een slechte val begeleid om opnieuw krachten op te doen en zelfstandig te leren leven. Het doel is eenvoudig: ze met een gerust hart weer naar huis laten gaan!             

“We stimuleren onze bewoners op ieder moment zodat ze hun zelfstandigheid en hun levenskwaliteit zo lang en zo goed mogelijk kunnen bewaren. Die doelstelling geeft me elke dag een positief gevoel.”

Xavier Van Gaver, kinesitherapeut

Jennifer Fayt, ergotherapeute à Jean de Nivelles

Werken als ergotherapeut

Als ergotherapeut organiseer je activiteiten en oefeningen zodat de bewoner zelfstandig kan blijven functioneren en beter sociaal integreert in de omgeving. Jij draagt bij aan de preventie, de opvolging en de optimale behandeling van de bewoner.

Werken als logopedist

Als logopedist draag jij bij aan de autonomie van de bewoners, bijvoorbeeld door aan hun spraakstoornis te werken. Je respecteert hierbij hun persoonlijke levenssfeer. Je volgt ook de ethische en deontologische regels.

Je helpt ook bewoners met slikstoornissen en speelt een belangrijke rol in de bestrijding van ondervoeding. Daarvoor houd je nauwe contacten met het keukenteam en met de zorgkundigen.

“Iedere bewoner heeft zijn of haar eigen levensverhaal. Onze uitdaging bestaat erin om elk individueel verhaal te kennen en de volgende hoofdstukken samen te schrijven. Ik krijg veel voldoening wanneer bewoners en familieleden naar huis kunnen gaan op het ritme van onze instelling.”

Lauren Beckers, logopedist

Oceane Vervliet

Werken als animator

Een animator in een woonzorgcentrum? Die heeft een specifiek talent: empathie. Zowel een luisterend oor als veel geduld zijn uiterst belangrijk. Jij maakt de dag van de bewoners een pak vrolijker en steekt zelf de handen uit de mouwen: knutselen, koken, tuinieren, spelletjes spelen, wedstrijden en feesten organiseren, enzovoort!

Je maakt je programma op in nauwe samenwerking met het medische en paramedische team. Eigenlijk ben je een soort manusje-van-alles: op een dag ben je dansleraar, de volgende dag geef je tekenles en op een andere dag organiseer je een workshop schminken.

Jij past je aan het ritme van de bewoners aan en speelt in op specifieke vragen en behoeften. Je houdt rekening met bijzondere ziektes of handicaps van sommige bewoners. De doelstelling is om iedereen een fijne dag te geven zonder hyperactieve bezigheden voor te stellen: je last voldoende rustmomenten in waarop bewoners kunnen ontspannen en een praatje kunnen slaan.

Je slaagt erin om alle bewoners te betrekken en hen door de dag heen te begeleiden. Je hebt wel oog voor de kwalitatieve me-time van iedere bewoner. Iedereen mag, maar niemand moet meedoen.

Je onderhoudt ook contacten met de buitenwereld. Denk maar aan activiteiten zoals uitstappen, workshops met verschillende generaties, dierentherapie of muziektherapie.

“Zonder bewoners te verplichten, probeer ik iedereen te betrekken. Na iedere groepsactiviteit breng ik ook nog wat tijd door met bewoners die niet wilden meedoen of bedlegerige personen. Ook zij verdienen persoonlijke aandacht en een moment om een praatje te slaan.”

Ontdek het verhaal van Oceane, animator bij La Grange des Champs

Begint het te kriebelen om ons team te vervoegen? Om bij te dragen aan het welzijn van onze bewoners?

Ontdek dan onze vacatures: wij zoeken steeds gemotiveerde paramedische medewerkers!