Oceane Vervliet

Mijn naam is Oceane Vervliet, ik ben 26 jaar en ik werk al iets meer dan 3 jaar in het woonzorgcentrum Grange des Champs als animatrice. Mijn werk draait rond mensen en relaties: ik ben verantwoordelijk voor de dagelijkse animatie in het woonzorgcentrum. Het gaat om intellectuele activiteiten, handenarbeid, kookworkshops of welzijn… Iedere dag stel ik verschillende activiteiten voor en probeer ik de namiddagen zo aangenaam mogelijk te maken.

Wat is jouw rol binnen het woonzorgcentrum?

Naast de dagelijkse groepsactiviteiten sta ik ook in voor de agenda van het woonzorgcentrum. Denk maar aan verjaardagen, feestdagen, uitstappen…

Ik sta ook in contact met de verenigingen en de scholen uit de buurt om bijvoorbeeld workshops rond dierentherapie of ontmoetingen tussen jong en oud te organiseren.

Hoe ziet je gemiddelde werkdag eruit?

Ik werk iedere dag, hoofdzakelijk in de namiddag. Ik kom om 13u toe en bereid de animatie van de dag voor in functie van het vastgelegde programma. Deze kalender is erg belangrijk: ik leg de activiteiten voor de komende maand vast zodat de bewoners perfect weten wat er gaat gebeuren.

Na de voorbereidingen neem ik de tijd om iedere bewoner te gaan halen. Niemand wordt verplicht. Sommige bewoners hebben geen zin om mee te doen maar het is belangrijk dat ze aandacht krijgen en uitgenodigd worden.

De animatie duurt ongeveer een uur tot aan het vieruurtje, een pauze met koffie, thee en versnaperingen. Dan volgt nog een half uurtje animatie en een groepsgesprek. Recent ben ik, op vraag van de directrice, gestart met een persmoment waarop we de actualiteit van de dag doornemen. Zo blijven de bewoners op de hoogte van wat er in de wereld gebeurt en kunnen ze daar met elkaar over spreken!

Nadien begeleid ik iedere bewoner terug naar de kamer en breng ik nog wat tijd door met de bedlegerige bewoners. Dat is altijd een bijzonder moment!

Wat is je favoriete moment?

Ik houd van mijn werk en kom met veel plezier naar het woonzorgcentrum. Eigenlijk is mijn hele dag mijn favoriete moment. Wat ik echter het fijnste vind is dat mijn voorbereidingen en mijn werk een impact en een meerwaarde hebben. Wanneer de bewoners deelnemen aan de animatie, nadenken en hun zorgen even vergeten, dan is mijn opdracht geslaagd.

Ik probeer iedereen te betrekken. Wanneer ik groepsactiviteiten organiseer, vind ik het belangrijk om ook langs te gaan bij de bewoners die niet uit hun kamer willen of kunnen komen. Ik geef hen aandacht, praat wat of organiseer een activiteit op maat. 

Heeft u een anekdote die je wilt vertellen?

Tijdens verjaardagsfeesten laten we meestal een zanger komen. De bewoners kunnen dan liedjes aanvragen, meestal liedjes die hen terug naar hun jeugdjaren voeren. Wanneer ik met hen dans, dan zie ik ze glimlachen en voel ik hun blijdschap… Dat is fantastisch.

Een glimlach zegt zoveel meer dan een zin of een woord. Op een dag hielden we een schoonheidssessie met een bewoonster die leed aan Alzheimer in een vergevorderd stadium. Toen ze zichzelf in de spiegel zag staan, glimlachte ze breed… Gewoon omdat ze zich mooi voelde.

Het zijn die kleine signalen die een groot verschil maken.