Het project kadert in een bredere campagne waarbij emeis de wijsheid en passies van de bewoners in de kijker wil zetten, om onder meer vrijwilligers warm te maken voor een engagement in de ouderenzorg. Met de #vrijwilligervoorhetleven en #levenomtedelen tonen de emeis residenties welke engageerde personaliteiten ze in huis hebben. 

Senioren keren terug naar school

Bewoners van woonzorgcentra hebben zoveel levenservaring en beleefden al veel mooie, straffe of ontroerende momenten. Jongeren staan nog maar aan het begin van hun grote avontuur. Zo ontstond bij emeis ook het idee om woonzorgcentra en scholen te laten samenwerken, zeker in coronatijden waar ook jongeren geïsoleerd waren. Verhalen van weleer passen perfect in een les geschiedenis of maatschappijleer. Waarom zou je scholieren een handboek over de tweede wereldoorlog voorschotelen als een getuige het ook in levenden lijve kan komen vertellen in de klas, of helemaal coronaproof via een Zoom-gesprek?  

Leerlingen leren koken met kruiden

Giselle Debruyne is gepassioneerd door kruiden. Vanuit woonzorgcentrum Zennehart in Alsemberg deelt ze haar passie en kennis met de leerlingen van de basisschool De Springveer uit Alsemberg. Die proeven letterlijk van haar kookkunsten, en dat via ZOOM!

Een fascinerende les van een verzetshelding over WO II

Andrée Dumon, woonachtig in residentie ‘Mont Saint Roch’ in Nijvel, is echt echte heldin. Met haar verzetsdaden maakte ze het de Duitsers in WO II bijzonder lastig. De leerlingen van de naburige school luisteren met open mond naar de avonturen en de gevaren die deze kranige dame trotseerde.

Ook BV’s engageren zich als  #vrijwilligervoorhetleven
Ook een aantal BV’s en influencers zetten hun schouders onder het vrijwilligersproject. Zo deelt bewoonster Liliane uit Destelbergen haar geheim familierecept met chef-kok Jeroen De Pauw. Kan hij op basis van de ingrediënten in zijn mystery box raden welk gerecht ze samen gaan klaarmaken?  Ook Radio 2-presentatrice Anja Daems, RTBF-presentatrice Maureen Louys, komiek Patrick Ridremont en tv-foodie Charlotte Collard zetten zich in als #vrijwilligervoorhetleven en verrassen senioren over het hele land met een deugddoend bezoekje in het woonzorgcentrum.

Zelfs nu we corona onder controle lijken te hebben, hebben de zorgteams in woonzorgcentra de handen vol met dagdagelijkse, praktische taken. Daarom zijn #vrijwilligervoorhetleven meer dan welkom. Zij brengen de buitenwereld binnen bij de bewoners, en krijgen een wereld aan verhalen in ruil. Zowel particulieren, groepen als scholen kunnen zich aanmelden als vrijwilliger op levenomtedelen.be.