nieuws valpreventie 2

Bewegen in een veilige omgeving.

Binnen het woonzorgcentrum kan de bewoner zich in alle veiligheid verplaatsen. Bovendien leert hij of zij in de werkgroepen ‘valpreventie’ om weer vertrouwen te krijgen in het stappen en zich zonder angst te verplaatsen. Bewegen in een ontspannen omgeving: daar draait het om. Dankzij de methode worden valincidenten vermeden of tot een minimum beperkt, zelfs als het evenwichtsgevoel te wensen overlaat. 

nieuws valpreventie 3

Stap voor stap de angst overwinnen.

Het postvalsyndroom, de angst om weer te vallen, proberen de kinesitherapeuten te ontwrichten. Aangemoedigd en met het nodige advies wagen de ouderen zich binnen de werkgroep ‘valpreventie’ aan het voor hen ontworpen parcours. Na een gewoon traject volgt er een tweede ronde, deze keer met een glas water in de hand. Ten slotte een derde ronde waarbij een glas in evenwicht moet worden gehouden op een bord. 

Elk onderdeel van het parcours is erop gericht om specifieke competenties onder de knie te krijgen: het evenwicht bewaren tijdens bewegingen, een goede houding aannemen om niet te vallen, een obstakel vermijden of gewoonweg voor zich uitkijken bij het stappen. 

nieuws valpreventie 4

Nabootsen van alledaagse situaties.

De kinesitherapeuten proberen zo alledaagse situaties in het leven na te bootsen: opstaan uit bed om een glas water te halen, de tafel afruimen ... zijn eenvoudige bewegingen, maar kunnen voor een oudere die al eens is gevallen een bron van angst zijn. Met de valpreventie willen ze de bewoners in beweging houden, maar ook hun reflexen stimuleren en hen de correcte bewegingen opnieuw laten uitvoeren. 

Gezellig samenzijn.

Tijdens de oefeningen worden de deelnemers moediger en winnen ze aan zelfvertrouwen. Bovendien is het een leuke samenkomst. Het gejuich, het applaus en de competitiegeest zorgen ervoor dat zelfs de meest verlegen bewoners ontdooien. Bewegen en gezellig samenzijn: dubbele winst dus!