Flowerpower Days 2025
Deze lente organiseert zorggroep emeis haar allereerste ‘Flowerpower Days’, een meerdaags feest van opendeur-activiteiten en aperitiefmomenten met de buren. Met dit vrolijke en verbindende initiatief wil emeis niet enkel positiviteit binnen de residenties, de teams en de lokale gemeenschap brengen. Via het thema Flowerpower wil ze ook het belang van reminiscentie (niet-medicamenteuze therapie via het bewust ophalen van herinneringen) én het weldoenende effect van de Natuur in de ouderenzorg in de kijker zetten.
Heel wat van de bewoners in woonzorgcentra hebben de Flowerpower-periode van de jaren ’60 en ’70 actief meegemaakt. Flowerpower staat voor vrijheid, natuur en expressie – thema’s die veel ouderen zich nog levendig herinneren. Voor velen is deze periode een bron van positieve herinneringen, muziek en kleurrijke beelden.
Tijdens reminiscentiegesprekken blijkt regelmatig dat juist deze tijd een feest van herkenning oproept. Het gebruik van bloemen en planten als aanknopingspunt tijdens reminiscentie biedt niet alleen visuele en zintuiglijke prikkels, maar versterkt ook het gevoel van nostalgie en verbondenheid met het verleden.
Door reminiscentie te combineren met bloemen en planten, wordt de zorg voor ouderen verrijkt: het stimuleert het geheugen, verhoogt het welzijn en creëert een brug tussen verleden en heden. De Flowerpower-periode biedt daarbij een kleurrijk en herkenbaar decor dat ouderen uitnodigt hun verhalen te delen en zich weer even jong te voelen.
Het belang van reminiscentie
Reminiscentie, oftewel het ophalen van herinneringen, is een krachtige methode binnen de ouderenzorg. Door samen terug te blikken op het verleden – met verhalen, foto’s, muziek of voorwerpen – krijgen ouderen de kans om hun identiteit te behouden, zich te uiten en een gevoel van eigenwaarde te ervaren.
Vooral bij mensen met dementie is reminiscentie van grote waarde: het stimuleert het geheugen, biedt houvast en ondersteunt het gevoel van veiligheid en verbondenheid, zelfs wanneer het kortetermijngeheugen achteruitgaat. Het delen van herinneringen helpt ouderen om zichzelf te presenteren zoals zij zichzelf zien, wat bijdraagt aan hun welzijn en het opmaken van een levensbalans.
Reminiscentie kan zowel individueel als in groepsverband worden toegepast. In groepen ontstaan vaak nieuwe sociale contacten, wat belangrijk is gezien het verlies van sociale netwerken op latere leeftijd. Voor zorgverleners en mantelzorgers biedt reminiscentie bovendien aanknopingspunten om het gedrag van ouderen beter te begrijpen en de zorg daarop af te stemmen.
Het weldoenende effect van bloemen en planten op de gezondheid van ouderen
Naast reminiscentie spelen bloemen en planten een belangrijke rol in het verbeteren van het welzijn van ouderen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het contact met de natuur een significante toename van geluk en positieve stemming bij ouderen teweegbrengt. Het vermindert depressieve gevoelens, stimuleert het geheugen en moedigt sociaal contact aan. Ouderen die bloemen in hun omgeving hebben, presteren beter bij geheugentaken en ervaren rijkere persoonlijke herinneringen.
Ook planten dragen bij aan het welzijn en de vitaliteit van ouderen. Een toename van het aantal planten in de leefomgeving van ouderen heeft een positief effect op hun gezondheidstoestand en subjectief welzijn. Planten zorgen voor een prettiger binnenmilieu, minder gezondheidsklachten en meer activiteit en vitaliteit bij 65-plussers. Het integreren van groen in woonzorgcentra kan zo bijdragen aan een hogere levenskwaliteit en mogelijk zelfs de afhankelijkheid van medicatie kan verminderen. Daarom krijgt de natuur bij emeis een centrale plaats in de zorg. De Groep ontwikkelde een biodiversiteitsbeleid en een intern label ‘BiophilGood’, met het engagement om de natuur als essentieel bestanddeel van de zorg te integreren.
De Flowerpower Days van emeis vallen niet toevallig rond de Internationale Dag van de Biodiversiteit (22 mei) en de Internationale Dag van de Buren (23 mei).
Flowerpower Days bij emeis
Het project ontstond als een creatief samenwerkingsproject tussen de 15 Brusselse woonzorgcentra en assistentiewoningen in de groep, maar heel wat woonzorgcentra in Wallonië en Vlaanderen sloten zich inmiddels aan bij het kleurrijke project. Elk team ging zelf aan de slag met het idee en stelde een eigen programma samen waar bewoners, families en buren samen van kunnen genieten. Het volledige programma is te lezen op www.emeis.be/flowerpower.
Elke bezoeker krijgt een verse snijbloem mee naar huis. Wie meerdere residenties bezoekt, kan zo een eigen boeketje samenstellen en daar iemand blij mee maken.
Daarnaast delen de emeis-residenties 5.000 zakjes met bloemzaad voor zomerbloeiers uit, om te zaaien in de buurt, bij de medewerkers thuis of in de tuin van de zorgresidentie. Zo wordt de Flowerpower nog wat verder verspreid !