Jade Van Bocxstaele

Een job met impact, dat is waar Jade Van Bocxstaele altijd al van droomde. In woonzorgcentrum De Hoef maakt ze die droom ondertussen waar: als ergotherapeut focust ze zich op het fysieke welzijn van de residenten, door hun zelfstandigheid of eigenwaarde in stand te houden, te verbeteren of terug te winnen. Ze vertelt over het leven in een woonzorgcentrum, het sterke teamverband en haar visie op de toekomst.

“Toen ik afstudeerde als ergotherapeut ben ik eigenlijk meteen in de zorg terechtgekomen. Van kleins af aan was ik me al erg bewust dat ik heel graag met mensen wou werken. Ik heb een groot empathisch vermogen waardoor ik altijd een helpende hand ben geweest. Doorheen mijn studiejaren werd mijn liefde voor ouderen steeds groter, waardoor een job in de ouderenzorg een vanzelfsprekende keuze was.”

Kwaliteitsvol leven in een woonzorgcentrum

Als ergotherapeut heb je in een woonzorgcentrum een gevarieerd takenpakket, maar volgens Jade hebben mensen daar vaak een heel ander beeld over: “In een woonzorgcentrum worden wij als ergotherapeut niet altijd volwaardig erkend. Iedere resident heeft recht op kwaliteit van leven en moet kunnen deelnemen aan het dagelijks leven met al haar uitdagingen. Men maakt wel eens de vergelijking dat wij als ergotherapeut de residenten enkel bezighouden door spelletjes te spelen, maar eigenlijk zijn we echte sleutelfiguren en een drijvende kracht binnen het team. We zorgen voor het behoud van ieders zelfstandigheid en eigenwaarde.”

Sterk teamverband

In woonzorgcentrum De Hoef voelt Jade zich helemaal op haar plek: “We krijgen hier heel wat vrijheid en daar ben ik heel dankbaar voor. Ondertussen heb ik hier min of meer een leidinggevende functie opgenomen en heb ik al serieus mijn stempel mogen drukken op de werkstructuur van ons team

De algemene waarden en de visie van emeis gelden hier natuurlijk ook, maar ieder woonzorgcentrum blijft uniek en kent een hele andere dynamiek.”

Ook het sterke teamverband is volgens Jade een belangrijke troef: “We hebben een vrij nieuw team, waardoor er altijd wel ruimte is voor verbetering. Maar onze grote sterkte is dat iedereen hier met heel veel enthousiasme en goesting komt werken. Dat motiveert enorm.”

Een nieuw hoofdstuk

Woonzorgcentra mogen volgens Jade best wat trotser zijn: “Mensen beschouwen een woonzorgcentrum nog steeds als het einde van hun leven. Hier bij De Hoef bewijzen we hen het tegendeel: we laten hen zien dat het hier pas begint.”

Voor residenten is het in WZC De Hoef dan ook heerlijk vertoeven: “Residenten genieten hier van sociaal engagement en van alles waar ze in een thuissituatie niet over beschikken. Maar ook voor families is een woonzorgcentrum een grote stap, dus we betrekken hen zo veel mogelijk bij de verschillende activiteiten. Ons doel is om iedereen gelukkig te maken, door zowel zorg, als animatie en activiteiten op maat aan te bieden.”

Wonen en leven

Jade ziet haar professionele toekomst rooskleurig in: “Ik ben heel gelukkig in mijn huidige job en met alles wat ik hier realiseer. Ik haal er zelf veel plezier uit. Daarnaast ben ik ook niet bang van een beetje uitdaging en deins ik er niet voor terug om de carrièreladder te beklimmen. Dat is het ambitieuze beestje in mij.” Als Jade binnenkort een groter takenpakket heeft bij De Hoef, zal het dus geen verrassing zijn.