Animatrice Dorien Elewaut Panhuys Park Destelbergen (actie)

Inspiratie tijdens de krantenronde

Een job als animatrice is geen twee dagen dezelfde, hoewel structuur van levensbelang is. Zo liggen de activiteiten in de voormiddag vast: 2 keer gymnastiek, zitdansen of rollatordans en 2 keer hersentraining per week. Namiddagen zien er dan weer altijd anders uit. Wat Panhuys Park kenmerkt, is een focus op individualiteit en autonomie. Dorien baseert haar activiteiten dan ook op gesprekken met bewoners en de interesses van residenten. Tijdens haar dagelijkse krantenronde krijgt ze heel wat input!

Animatrice Dorien Elewaut Panhuys Park Destelbergen

Honderduit vertellen

Een andere plek om inspiratie op te doen, is de wenspot. “Zo gaan we bijvoorbeeld uit eten met een koppel dat graag nog eens op restaurant wil, en organiseerden we een paling- en mosselfestijn op algemene vraag.” Maar niet alle activiteiten hebben met eten te maken. Dorien is volop bezig met een kunstproject, en hoopt dat het een even groot succes wordt als haar reportage met foto’s en filmpjes rond Expo ’58. “Daar praten de bewoners nog steeds over!” Dankzij reminiscentiemomenten als deze gaan bewoners even ‘terug in de tijd’ en kunnen ze honderduit vertellen. Voor Dorien en haar collega’s vormen die interacties ook een verrijking.

Helpen bij het rouwproces, helpt mij ook.

Tijdens al die jaren ervoer Dorien ook de moeilijkere kant van een job in de ouderenzorg. Gelukkig kan ze als animatrice herdenkingsmomenten organiseren voor overleden bewoners. “Iedereen is daar welkom: familie, medewerkers, andere bewoners. Hen helpen bij het rouwproces, helpt ook mij bij de verwerking.” 

Een tijdje geleden ging het minder goed met een dame waarmee Dorien een sterke band had. Op haar sterfbed had ze nog lieve woorden voor haar over. Moeilijk, maar ook heel mooi. Dorien raadt dan ook iedereen met een passie voor ouderenzorg aan om ervoor te gaan. “Ik heb nog geen seconde spijt gehad. Ik werk hier heel graag, echt waar."

Ontdek alles over het woonzorgcentrum of de assistentiewoningen van Panhuys Park Destelbergen.

Panhuys Park decoratie kapsalon
“Voldoening? Als een resident na een activiteit zegt dat hij ervan heeft genoten. Dat is het. Beter dan dat wordt het niet!”
Dorien Elewaut, animatrice Panhuys Park Destelbergen

DRIE VRAGEN AAN DORIEN ELEWAUT

Wat vind jij belangrijk in je job?

“Dat de mensen gelukkig zijn. Als ik er mee voor kan zorgen dat onze bewoners zich hier goed voelen, ben ik tevreden.”

Waarom heb jij voor een job bij emeis gekozen?

“Ik ben er sinds de start van Panhuys Park bij, waardoor ik mijn job zelf mee vorm kon geven. Dat emeis en de directie luisterden naar mijn ideeën en input, is de reden dat ik hier zo graag werk!”

Waar haal jij het meeste voldoening uit in je job?

“We hebben al een paar honderdjarigen gehad, met prachtige feesten waar zelfs de burgemeester aanwezig was, en die de krant haalden. Maar dat is niet per se waar ik de grootste voldoening uit haal. Dat is wanneer familieleden me na een overlijden komen bedanken. Of wanneer ik een resident die zich wat afschermt, tóch heb kunnen stimuleren om mee te doen aan een activiteit. Als die dan achteraf zegt dat hij ervan genoot? Dát is het. Beter dan dat wordt het niet!”